Saturday, October 5, 2013

Washington D.C. / 9. - 11.9

Oli jonkinasteinen kulttuurishokki tulla Las Vegasista takaisin maan pinnalle. Polttariseurueet olivat poissa; aamujuna oli täynnä valkokaulustyöläisiä. Vietimme pääkaupungissa kaksi yötä Elan vanhan tuttavan luona.

Washington on siisti, osin pikkukaupunkimainen paikka, josta löytyy  mielenosoittajia, ilmaisia museoita ja hyvin toimiva julkinen liikenne. Kävimme ensimmäisenä päivänä museossa ja perinteisten nähtävyyksien luona: kävellen Capitolilta Linconlin muistomerkille. Vuokrafillari olisi ollut parempi tapa liikkua. Toisena päivänä ehdimme vielä kävellä Valkoisen talon ympäri.
.
.
Vapaan maan tunnusmerkki on mielipiteenvapaus. 


Kaikenlaiset kahjot ovat siten edustettuina Washingtonissa.



USA:n hallinto perustuu ajatukselle, että valtaa tulee rajoittaa ja hajauttaa useiden toimielinten kesken. Siten kongressi voi halutessaan estää presidentin ajamien ohjelmien rahoituksen. Tämänkertaisen hallintosulun taustalla on Obamacare eli Obaman ajama sosialisoitu sairausvakuutusjärjestelmä, jota kongressin republikaanit eivät sulata. Näin ollen:
  1. Kongressi ei ole vahvistanut budjettikauden 10/2013 - 9/2014 budjettia.
  2. Lain nojalla kaikki vahvistamaton, ei-kriittinen rahoitus liittovaltiolle ja sen virastoille lakkasi 1.10.2013
  3. Seurauksena mm. kansallispuistot ja museot on suljettu, ja 800.000 liittovaltion työntekijää on palkattomalla lomalla
Lopulta Obamacare (virallisesti Affordable Care Act) tulee kaiketi olemaan todellisuutta. Siten USA:n markkinoille tulisi kymmeniä miljoonia uusia terveyspalveluiden kuluttajia, mikä lienee hyväksi hyväksi suomalaiselle medikaaliteknologian viennille...


USA:n kongressi istuu Capitolilla

Valkoisen talon lippu on puolitangossa syyskuun yhdentenätoista. Muutoin 9/11 ei juuri näkynyt katukuvassa.

Presidentti Lincoln voitti sisällissodan, vapautti orjat ja piti Yhdysvallat yhtenäisenä valtiona, ja hänet on siksi nostettu jalustalle USA:ssa.

Varsinkin Chicagossa, Illinoisin osavaltiossa, josta hän oli kotoisin, Lincoln oli läsnä kaikkialla.

.
Kansakunnan polarisaatio on käsin kosketeltavissa
.
Matkailijalle tärppinä: maksuttomat Smithsonian -instituutin museot kunhan ne jossain vaiheessa taas aukeavat.
Kuva National Air and Space Museum -museosta.
.
Muinaisen lentokoneen potkurinnavan takaa löytyy yllätys.






No comments:

Post a Comment