Tuesday, March 26, 2013

Farmitöihin

Elalle oli vanhastaan tuttu kanadalainen järjestö/verkosto nimeltä WWOOF. Lyhenne tulee sanoista World-Wide Opportunities for Organic Farming, ja homman nimi on vapaaehtoistyö eri tyyppisillä luomutiloilla ja luonto-/maatilamatkailukohteissa. Verkostoon kuuluu satoja farmeja ympäri Kanadaa, jotka tarjoavat työpanosta vastaan ruoan ja majoituksen ynnä muita aktiviteetteja. Konseptiin kuuluu kulttuurivaihtoa ja sosiaalista kanssakäymistä isäntäperheen välillä - kyse ei ole pelkästään halvasta majoituksesta. Wwoof Canada on oma organisaationsa; lisäksi WWOOF-toimintaa pyöritetään ympäri maailmaa.

Harkitsimme jossain vaiheessa ihan "oikeiden" työpaikkojen hommaamista, mutta luovuimme siitä, koska
  1. työpaikka pitäisi hakea Suomesta käsin valmiiksi
  2. työnantajan näkökulmasta ulkomaalaisen palkkaaminen alle puoleksi vuodeksi ei välttämättä ole houkutteleva vaihtoehto
  3. riskinä on, että saamme työtä eri kaupungeista
  4. riskinä on, että toinen saa työtä ja toinen ei, mikä ei ole suhteen kannalta hyvä vaihtoehto
  5. Kanadan työlupalainsäädäntö ei minusta kannusta kaupallisen taustan omaavia ihmisiä hakemaan sieltä töitä. Lääkärit, kaivosmiehet ja katumuusikot sen sijaan ovat tervetulleita.
Niinpä valitsimme sitten vapaaehtoistyöt. Haimme tällä reissulla muutenkin vaihtelua toimistotyön hallitsemaan elämään. Reissun jälkeen saa ihan varmaan taas pyörittää exceleitä.

Wwoof-hakijat rekisteröityvät palveluun ja täyttävät tietonsa profiilisivulla. Täällä annetaan vapaamuotoinen kertomus omasta osaamisesta, elämän tavoitteista ja syistä hakea vapaaehtoistyöhön. Samoin Wwoof-isäntäfarmeilla on nettisivulla omat profiilit, joita jäsenmaksun (pariskunnalta 50e/vuosi) maksaneet, rekisteröityneet jäsenet pääsevät tutkimaan. Sieltä sitten valitaan farmi, joka mielyttää sijainniltaan ja habitukseltaan. Farmeja voi hakea ja filtteröidä tietyn osavaltion, vegetaarisuusasteen ja tupakointiin suhtautumisen perusteella; lisäksi voi käyttää vapaatekstihakua farmin profiilista, esim. "couples" tai "horse".

Mielestäni tuossa hakukoneessa on vielä kehittämistä, jos vertaa suodatusmahdollisuuksiin netin kaupallisilla sivuilla (vaikkapa booking.com tai ebay), mutta ehkä hakukone kuvastaa luonnonläheistä, free-spirit-henkistä lähestymistapaa.

Farmiin otetaan yhteyttä nettisivun lomakkeen kautta, hakija esittäytyy ja ilmoittaa aikahaarukan, jolloin olisi tulossa. Sitten joko natsaa tai ei. Meillä on tätä kirjoitettaessa reissumme kolme ensimmäistä farmia sovittuna, ja toki meille on myös sanottu ei. Kaikkiaan vierailemme kaikkiaan kuudella farmilla. Turististatuksella Kanadaan matkustaville on enimmäisaika yhdellä farmilla on neljä viikkoa.

No comments:

Post a Comment